background image

Denne klassiske honningkagedej startes med en fordej i rigtig god tid inden jul. Mindst én måned og gerne op til 3 måneder før bagning. I den tid vil fordejen gennemgå en smagsudvikling. Dejen kan bruges til honningsnitter, hjerter eller små kager.

Klassisk honningkage

Fordej (laves minimum en måned før bagning):
500 gr honning
500 g hvedemel

Honningkagedej:
2 æggeblommer
5 g (ca. 1 tsk) potaske
5 g (ca. 1 tsk) hjortetaksalt
1 spsk kanel
1 knivspids stødt nellike
1 tsk stødt ingefær

Desuden:
Smuttede mandler og/eller 200 g mørk chokolade til overtræk. Smørcreme, æblemos eller abrikosmarmelade til fyld

  • Honning og hvedemel æltes godt sammen til en fordej. Det kræver lidt armbøffer.
  • Fordejen lægges i en beholder med tætsluttet låg og sættes køligt i kælder, køkkenskab eller køleskab i 1-3 måneder.
  • Når tiden er inde til bagning, rører du først de øvrige ingredienser sammen. Dernæst æltes de ind i fordejen. Ælt dejen godt sammen, 5-6 minutter.
  • Til honningsnitter deler du dejen i 4 stykker, der hver trilles ud i en pølse. Bag 2 pølser ad gangen på en smurt bageplade ved 180 °C i ca. 12 minutter. Stængerne afkøles på bagepladen og sættes på køl med et fugtigt klæde over i et par dage. Honningkagestængerne flækkes og fyldes med smørcreme, æblekompot eller abrikosmarmelade, overtrækkes med mørk chokolade og evt. pyntes med mandler. Når chokoladen er stivnet, skæres stængerne i snitter.
  • Til honninghjerter og små kager rulles dejen tyndt ud (knap 1/2 cm tyk), hvor efter du kan stikke hjerter eller andre figurer ud. Kagerne sættes på en smurt bageplade og bages ved 180 °C i 8-10 minutter. Afkøles på en bagerist og sættes i køleskab med et fugtigt klæde over i et par dage for at blive bløde. Overtrækkes med chokolade og pyntes med smuttede mandler.
  • Honningkagerne kan holde sig i flere uger, såfremt de opbevares køligt og ikke er fyldt/pyntede (udover den smuttede mandel).