background image

Æblesmørret er med sin varme og krydrede smag dejligt til ost, kød og brød. 

Æblesmør

1 1/2 kg danske æbler, fx. Cox orange
1 kvæde
2 1/2 dl vand 
350 g sommer- eller sensommerhonning
Saft af 1/2 citron
6 hel allehånde
1 kanelstang
1/4 tsk stødt muskatblomme
2 tsk salt

Skær æbler og kvæde i store tern (lad skræl og kernehus sidde).
Frugt og vand kommes i gryden og koger til mos ved lav varme. Husk at røre ind i mellem.
Når det hele er udkogt pureres mosen gennem en fin sigte.
Mos, honning, krydderier og citronsaft kommes tilbage i gryden og koger til en fast grød ved lav varme.
Det tager 1/2 - 1 time og brænder nemt på, så husk at røre jævnligt.
Når du kan trække en grydeske gennem mosen og efterlade et spor deraf, tages gryden af.
Skyl glasbeholder i kogende vand, størk spiritus eller atamon og hæld den kogende mos i.
Opbevares tørt, mørkt og køligt.
Efter åbning bør det stå i køleskab.